Otomatik Vites Ehliyeti Alma

Otomatik Vites Ehliyeti Nasıl Alınır?

Otomatik vites ehliyet nedir? Otomatik vites ehliyeti yaş sınırı 2016 yılında nasıldı? Otomatik vites ehliyeti ne zaman çıkacak? Otomatik vites ehliyeti nasıl alınır? Otomatik Vites Ehliyet İle Hangi Araçları Kullanabilirim? Otomatik Vites ehliyet ücreti ne kadar?

Otomatik Vites Ehliyeti Ne Zaman Çıkacak?

Otomatik vites ehliyet 1 Ocak 2016 tarihinden beri yürürlüktedir ve uygulanmaya başlanmıştır. Otomatik ehliyet ibaresi Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 4. maddesi ve 6. maddesinde düzenlenmiştir. Bu değişiklik 5 Aralık 2015 tarihli değişiklik ile eklenmiştir.

Otomatik Vites Ehliyeti Nedir?

Yukarıda belirttiğimiz yönetmelikte 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak ehliyet sınıfları 6. Maddesinin 1.bendinde tek tek sayılarak belirtilmiştir.

“ Kurslar, karayollarında seyreden araçların cins ve gruplarına göre aşağıda belirtilen sertifika sınıflarında eğitim verirler:

a) “M” sınıfı sertifika.
b) “A1” sınıfı sertifika.
c) “A2” sınıfı sertifika.
ç) “A” sınıfı sertifika.
d) “B1” sınıfı sertifika.
e) “B” sınıfı sertifika.
f) “BE” sınıfı sertifika.
g) “C1” sınıfı sertifika.
ğ) “C1E” sınıfı sertifika.
h) “C” sınıfı sertifika.
ı) “CE” sınıfı sertifika.
i) “D1” sınıfı sertifika.
j) “D1E” sınıfı sertifika.
k) “D” sınıfı sertifika.
l) “DE” sınıfı sertifika.
m) “F” sınıfı sertifika.
n) “G” sınıfı sertifika.”

Aynı maddenin 2. fıkrasında ise otomatik şanzımanlı araç tanımı yapılmıştır.

Yukarında sayılan bütün ehliyet sınıfları için otomatik araç ile sürücü kursunda eğitim alıp, sınavını kazanarak başarılı olan adaylara verilen ehliyet belgesine otomatik vites ehliyet denir.

Otomatik Vites Ehliyeti ile Hangi Araçları Kullanabilirim?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bütün ehliyet sınıfları için Otomatik Ehliyet Belgesi alınabilir. Ancak bunun için öncelikle sürücü kursunda bu sertifikaya uygun araçların otomatik şanzımanlı olanı ile eğitim almak ve sınavı geçmek şartı vardır.

Otomatik Vites Ehliyetin Manuel Vitesli Ehliyetten Farkı Nedir?

Bu tür ehliyet belgesini alan bir kişinin sürücü belgesinde “sadece otomatik araç kullanabilecekleri” hükmü yer alır.

Örnek: Örneğin bir sürücü adayı B sınıfı ehliyet belgesinin otomatik olanı için sürücü kursuna kayıt yaptırdı. Bu durumda bu kişi sadece B sınıfına uygun aracın otomatik olanı ile eğitim alıp, sınava da aynı tür araç ile girecektir. Sınavı kazandıktan sonra alacağı ehliyet belgesinde sadece otomatik araç kullanabilir ibaresi yer alacaktır.

Otomatik Vites Ehliyeti Manuel Vitesli Araç Kullanabilir mi?

Söz konusu yönetmelikte bu konuda açıkça belirtilmiştir. Otomatik vites ehliyeti olan bir sürücünün kendi sınıfına ait manuel araçları da kullanmak istemesi halinde alınması gereken direksiyon eğitim süresinin yarısı kadar eğitim alırlar.
Örneğin: Bir sürücünün B sınıfı Otomatik araç kullanır sertifikası olduğunu düşünelim. Bu kişi sürücü kursundan B sınıfı ehliyet için alınması gereken direksiyon eğitimlerinin yarısını alması halinde manuel araçta kullanabilir.

“Sürücü belgesinde veya sürücü sertifikasında sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği belirtilenler, kendi sertifika sınıflarına ait manuel vitesli araç kullanmak üzere sürücü sertifikası alabilmeleri için direksiyon eğitimi dersinin yarısına devam ederler.”
Bu durumda yeniden direksiyon sınavına girmesi de gerekecektir bu kişinin. Ayrıca sınav ücretini de ödemesi lazım.

Otomatik Ehliyet Sertifika Türü Nedir?

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi otomatik ehliyet için özel bir sertifika türü yoktur. Bütün ehliyet sınıfları için otomatik ehliyet sertifikası düzenlenebilir. Sadece bu durumda sertifikasına otomatik araç kullanır ibaresi eklenir.

Otomatik Vites Ehliyet Ücreti Ne Kadar?

Bu ehliyet türünün kurs ücreti manuel ehliyet sınıflarında ki sertifikalar ile aynı fiyattadır. Bütün Türkiye’de sürücü kurslarında taban fiyat uygulaması vardır. Bu taban fiyatı her il için ayrı ayrı belirlenir.
Her sertifika türünün ve ek direksiyon derslerinin ücreti için taban bir fiyat belirlenir. Hiçbir kurs bu ücretten daha aşağıda bir kurs ücreti alamaz.

Ehliyet harç ücretleri için tıklayın.

Sürücü kursu ücretleri için tıklayın.

Otomatik Vites Ehliyeti Yaş Sınırı Nedir?

Bu konuda da bir ayrım yoktur. Manuel ehliyetler için geçerli olan yaş sınırları burada da geçerlidir.

  • M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi için 16 yaşını tamamlamak,
  • A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı sürücü belgesi alacak kişilerin 18 yaşını tamamlaması gerekir.
  • A sınıfı sürücü belgesi alacakların 20 yaşını tamamlaması gerekir. Ancak gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21 yaşını tamamlama şartı vardır.
  • C, CE, D1 ve D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların 21 yaşını doldurması gerekir.
  • D, DE sınıfı sürücü belgesi alacakların 24 yaşını tamamlaması şarttır.

ÖZET: Otomatik vites ehliyet uygulaması 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulamaya konulmuştur. Bu değişiklik 5 Aralık 2015 tarihli değişiklik ile Yönetmeliğe eklenmiştir. Bütün ehliyet sınıfları için otomatik ehliyet sertifikası düzenlenir. Ancak sürücü sadece sertifika sınıfına giren otomatik araçları kullanabilir. Ehliyetinde de bu ibare açıkça yazılı olur. Ayrıca manuel araçları da kullanmak istemesi halinde yeniden sürücü kursuna giderek, direksiyon eğitimlerinin yarısını alır ve direksiyon sınavına girer.

Ehliyet sınıfları için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir