Adım Adım Araç Muayene

Araç Muayene İşlemleri Nasıl Yapılır?

Araç muayene işlemleri, motorlu taşıt kullanıcılarının bilindiği gibi, araçlarının özelliğine göre belirli bir zaman aralığında araç muayenesi kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Ancak, yapılan başvurularda da görüldüğü gibi, kişiler başvurularını yapıp yani doğrudan randevularını alıp araç muayenesi için gittiklerinde her zaman için istedikleri sonucu alamamakta, zaman zaman da eksiklerden dolayı bir başka tarihte tekrar gitmek durumunda kalmaktadırlar.

Şuan araç sahiplerinin araçlarını muayene ettirebilmeleri için doğrudan TÜVTÜRK’e başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Araç muayenesi için yapılacak olan başvuruda, doğrudan TÜVTÜRK internet sitesinden faydalanılabileceği gibi, TÜVTÜRK çağrı merkezinden de konu ile ilgili destek alabilirsiniz. Ancak, randevu almadan önce dikkat etmeniz gereken bir takım durumları da bilmeniz gerekmektedir. Araç muayenesi için hem öncesi hem de muayene hazırlığında dikkat edilecek hususları şu şekilde sıralayabiliriz.

tüvtürk randevu
tüvtürk randevu

Tüvtürk Araç Muayene Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Öncelikle yukarıda belirttiğimiz gibi, TÜVTÜRK’ün internet sitesinden ya da doğrudan çağrı merkezi üzerinden ücretsiz bir şekilde randevunuzu alabilirsiniz. Muayene istasyonuna doğrudan gitmeniz ne yazık ki işlem önceliği sağlamayacaktır.
  2. Muayeneye girmeden önce aracınız üzerinde bulunan herhangi bir trafik cezası, köprü otoyol borcu ya da motorlu taşıt vergisi borcunuzun olup olmadığını kontrol etmeli, borç varsa da ödeme yapmalısınız. Çünkü, araç üzerinde borç tespit edildiğinde ne yazık ki araç muayenesi yapılmamaktadır.
  3. Muayene gününden önce aynı zamanda trafik sigortanızı da kontrol etmeniz gerekmektedir. Trafik sigortası bulunmayan araçlar da aynı şekilde muayeneye alınmayacaktır.
  4. Muayene günü TÜVTÜRK istasyonuna gittiğinizde, araç ruhsatını ve kimliğinizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
  5. Eğer size ait olmayan bir aracı muayeneye getirecekseniz, her ay için bir adet araç muayenesine gitme şansınız bulunmaktadır.
  6. Hangi şehirde olursanız olun, randevunuza yarım saat önceden gitmeli ve toplamda da 2 saat sürecek şekilde planlama yapmalısınız.
  7. TÜVTÜRK istasyonlarına gittiğiniz zaman aynı zamanda egzoz gazı emisyon ölçümünüzü de tamamlamalısınız.
  8. Eğer LPG’li bir araç kullanıyorsanız, doğrudan ruhsatınızda bu durumun belirlendiğini teyit etmelisiniz. Eğer aracınızda LPG bulunuyor ve ruhsata işli değilse, bunun hem cezası bulunmakta hem de araç muayeneden ne yazık ki geçmemektedir.
  9. Eğer aracınızda bir tadilat yaptırmışsanız, bunun ruhsata işlenmiş olduğuna dikkat etmelisiniz.
  10. Son olarak da araç muayenesi ödemelerinin nakit bir şekilde yapıldığını unutmamalısınız.

Araçlarını muayeneye götürecek olan kişilerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken durumlar bu şekildedir.

Araç Muayene Randevu

Araç muayenesi yaptıracak olan kişilerin yukarıda da belirttiğimiz gibi doğrudan TÜVTÜRK’ün internet sitesine giriş yaparak randevu almaları mümkündür. İnternet sitesi üzerinden muayene randevusu alacağınız sırada sizden öncelikli olarak araç plakası, hangi şehirde muayene yaptıracağınız ve de ruhsat seri ve numarası istenmektedir. Bu bilgileri doldurduktan sonra Devam butonuna tıklayarak doğrudan randevunuzu oluşturabilirsiniz. Eğer mevcut randevunuza gitmiş ama eksik olduğundan dolayı aracınız muayeneden geçememişse, aynı gün tekrar randevu alma şansınız bulunmaktadır. Bunun için de doğrudan TÜVTÜRK çağrı merkezi ile irtibat kurmanız gerekmektedir.

Tüvtürk Randevusu Alma

Eğer araç muayenesi için anlık olarak internete giremiyor ve randevunuzu da telefon üzerinden almak istiyorsanız bu durumda Tüvtürk çağrı merkezinden destek alabilirsiniz. 0850 222 88 88 numarasını arayarak, doğrudan müşteri temsilcisi yardımı ile ya da IVR sistemini kullanarak randevunuzu alabilirsiniz. Özellikle yukarıda belirttiğimiz gibi gün içerisinde muayeneden geçememiş olan kişiler, aynı güne yeni bir randevu hakkını kullanabilmesi için doğrudan çağrı merkezi ile irtibat kurmalıdır. Aksi taktirde randevu işlemleri tamamlanmayacak ve ilerleyen tarih için bir randevu verilecektir. Bu da ek bir ücret ödemesi ile mümkün olacaktır.

Tüvtürk Randevu için Gerekli Evraklar

Ruhsat (Trafik Tescil Belgesi)

Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır.

Trafik Sigortası

Trafik sigortanızın tarihini muayene öncesi kontrol edin. “Trafik Sigortası” tescil kayıtlarında motorlu bisiklet olarak geçen ve insan taşımada kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlar için zorunlu bir belgedir.

Vekalet Durumu

Muayeneye getireceğiniz araç size ait değil ise bu konudaki esaslara uyunuz. T.C Kimlik no’sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda getiriniz.

LPG/CNG’li Araçlar

Muayeneye gelirken LPG/CNG Tankının üzerinde yer alan etiketteki bilgilerinin okunur şekilde gelmesi gerekmektedir.

LPG/CNG tadilatı sonrası muayenelerde “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi”
ile gelinmesi gerekmektedir.

LPG/CNG`li bir araç “Yakıt/gaz deposu; ömrü ilgili mevzuatta belirtilen süreyi aşmış” veya “Sıvı Gaz Sistemi Onaysız” kusuru almış ise, muayene tekrarına Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile gelinmesi zorunludur.

İlk muayenesinde yukarıdaki kusurlar haricinde LPG/CNG sistemi ile alakalı başka bir ağır kusur alması durumunda muayene tekrarında ilgili kusurun fiziksel olarak giderilmesi yeterlidir. Herhangi bir evrak ya da belgeye gerek yoktur.

ÖNEMLİ!

Üzerinde tadilat yapılan ve tadilat sonrası muayenesi yapılacak araçlar için yukarıdaki belgelere ek olarak:

  • Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları
  • Tadilat sonrası muayene onaylandıktan sonra, gerekli tüm evraklarla birlikte “Trafik Tescil Büroları”na gidilerek, araç üzerinde yapılan değişikliğin mutlaka bildirilmesi ve tescil kayıtlarına işletilmesi gereklidir.
  • Sadece randevuyla hizmet veren istasyonlarımızda Tadilat Sonrası Muayene hizmeti için randevu alınması zorunludur.

Yukarıda belirtilen tüm belgelerin asılları olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir