Forklift Ehliyeti Tüm Detaylar

Forklift, ağır yükleri kaldırmak, taşımak, yükleme ve boşaltma işlemlerinde kullanılan bir endüstriyel iş makinesidir. Forkliftler, özellikle depolama tesisleri, limanlar, fabrikalar, inşaat alanları ve benzeri yerlerde sıklıkla kullanılır. Bu ehliyeti almak isteyenlere büyük bir iş kapısı sunar.

Forklift Ehliyeti Almak için Neler Gereklidir?

  • Forklift ehliyeti almak için yüksekokul veya üniversite mezunu olmanıza gerek yoktur. İlkokul mezunu olanlar başvurabilir.
  • Forklift ehliyeti için en az 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekiyor. Kanunen bu yaşı doldurmayan hiç kimseye ehliyet verilmemektedir.
  • Sabıka kaydınızın temiz olması gerekir. Türkiye Ceza Kanunu çerçevesinde suç kaydının olmaması gerekmektedir.
  • Ruh sağlığı, aracı kullanacak vücut sağlığı, operatörlük belgeleri içinde önemlidir. Forklift kullanım işi için sağlık raporu almalısınız. Tüm ehliyetler için sağlık raporu şarttır.
  • Bu ehliyet için araç ehliyeti (B sınıf otomobil ehliyeti gibi) gibi bir zorunluluk yoktur. Herhangi bir ehliyeti olmayanlar bile, bu ehliyet için başvuru yapabilir.
Forklift Ehliyeti Tüm Detaylar 1 – image
forklift ehliyeti

Forklift Ehliyeti Hangi Sınıfa Girer?

Forklift ehliyeti, “G” sınıfı olarak adlandırılan “Motorlu Araçlar Dışındaki İş Makineleri” sınıfına girer. Bu sınıf, forklift, iş makinesi gibi çeşitli araçları kapsar.

Tüm ehliyet sınıfları için tıklayın.

Forklift Ehliyeti Almak Kaç Para?

Bu ehliyeti almak için, sürücü kursu ücreti, teorik ve uygulama sınav ücreti, ehliyete işletmek için ücret, ehliyet harç ücreti ve sağlık raporu için ücretleri ödemeniz gerekebilir.

Tüm ehliyet harçları için tıklayın.

Forklift Kurs Ücreti4.500 TL
(kurslara göre değişkenlik gösterebilir)
Teorik ve uygulama sınav harçlarıToplam 260,00 TL
(her iki sınav için tek harç ödenir.)
Ehliyete İşletme Ücreti2208,00 TL
(ehliyete işletmek isteyenler bu ücreti yatırır. Ehliyete işletmeyenler bu harcı yatırmak zorunda değildir.)
Kart ücreti280,00 TL.+65,00 TL Vakıf hizmet bedeli 
(ehliyete işletmek isteyenler bu ücreti yatırır. Ehliyete işletmeyenler bu harcı yatırmak zorunda değildir.)
Sağlık raporuRaporu aile hekiminizden ücretsiz olarak alabilirsiniz. Hastaneden almanız halinde 150 ile 180 TL. arasında değişkenlik göstermektedir.
forklift ehliyeti ücretleri

G Sınıfı Ehliyet İşletme Ücreti Ne Kadar?

Ehliyete işletme ücreti 2208,00 TL ‘dir. Ayrıca ehliyet kart ücreti de ödemelisiniz. (280+65 TL)
(Ehliyete işletmek isteyenler bu ücreti yatırır. Ehliyete işletmeyenler bu harcı yatırmak zorunda değildir.)

Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır?

Forklift ehliyeti, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan sürücü kurslarından veya bu konuda sertifika almış iş makineleri eğitim kurslarından alınmaktadır. 5 tane biyometrik fotoğraf, diploma, sabıka kaydı ve sağlık raporu ile başvuru yapılmaktadır.

Forklift Ehliyet kursu Kaç Gün Sürer?

G sınıfı forklift ehliyeti için dersler yaklaşık olarak 72 saat sürmektedir. Kursların çalışma süreleri 15 gün ile 30 gün arasında değişmektedir. (size bu konuda detaylı bilgiyi sürücü kursları verebilir)

Dikkat edilmemesi hakinde can ve mal kaybına neden olabilen bu araçların ehliyetleri (sertifikaları) M.E. B onaylıdır. Bu belgeyi alan kişi trafiğe çıkmak istiyorsa en az b ehliyeti alması gerekir. eğer mevcutta ehliyetiniz varsa, G sınıfı forklift ehliyeti bilgisini ehliyetinize işletebilirsiniz.

Bu ehliyeti alan kişinin, belli bir tecrübeye sahip olması gerekir. Bu kurs süresince, aracın kullanımı, yük taşıma teknikleri, tonaja göre yük taşıma işlemleri, çevrede çalışan işçilerin güvenliği, yükün yük aracına indirilmesi, karlı ve buzlu havalarda aracın nasıl sürüleceği gibi konular öğretilmektedir.

forklift sınavı

Forklift Ehliyeti Sınavı

Forklift ehliyeti sınavı 2 aşamalıdır. Öncelikle forklif yazılı sınıavını geçmeniz gerekir. 25 sorudan oluşan sınavda en az 18 doğru cevap vermelisiniz. Daha sonra uygulama sınavı sizleri bekliyor. Peki uygulama sınavı nasıl oluyor?

Forklift uygulama sınavı; ehliyeti alacak kişiler için yapılan sınavda 2 metre yüksekliğindeki raftan 4 adet palet çatallar vasıtasıyla alınır. Arka arkaya dizilmiş olan ve aralarında 3 metre mesafe olan trafik konilerinin aralarından slalom yaparak (8 çizerek) önce geri geri sonra ileri doğru manevra yapılır.

Daha sonra başlangıç noktasına geldiğimizde paletleri geriye doğru veya kare şeklini alacak düzende dizeriz ve toplarız. Sonra tekrar rafa koyarız sınavımız biter. Bu işlemler için toplam süreniz 15 dakikadır.

Forklift Sınavında Dikkat Etmeniz Gereken 25 Madde

  1. Forklifte sol taraftan binilir. Forklifte çıkarken sol elinizle tutma yerine sağ elinizle forklift kabininin demirine tutar, ayağınızı basamağa koyar, sonrasında kendinizi yukarı çekersiniz.
  2. Forklifte bindiğinizde öncelikle emniyet kemerini takınız. Sonrasında rahat kullanım için aynaları, koltuğunuzu ve direksiyonunuzu kendi boyunuza göre ayarlayın.
  3. Kontağı çeviririn ve gösterge panelindeki lambaları takip edin. Yay şeklinde ve sarı renkte olan kızdırma (ısıtma) bujisi lambası sönmeden aracı çalıştırmamalısınız.
  4. Sol tarafta bulunan vites kolunun orta konumda yani boşta olmasına dikkat ediniz. Aksi halde çalışmaz.
  5. Sonra kontağı marş yapmak için kontağı biraz daha çeviriniz. Araç çalıştığı anda marştan elinizi hemen çekmelisiniz. Ayrıca araç çalışırken de marş yapmamalısınız. Marş dişlisi ve volan dişlisi zarar görmemesi için.
  6. Forklift hareket etmeden önce kesinlikle el freninin boşta olmasına dikkat etmelisiniz. Bir önemli hususta aracı kullanırken hem gaza hem frene aynı anda basılmamasıdır. Araç vitese geçirildiği zaman aynı zamanda hareket edecektir.
  7. Sınavın ilk adımı olan paletleri raftan almak; 1. kol ile çatalları yukarıya doğru kaldırırken forklift çatalları rafa çarpmayacak bir mesafede bulunmalıdır. Çatallar düz konumda olmalıdır. Forklif çataları ile palete girerken çatalları sonuna kadar palete sokmamalısınız.
  8. Forklift asansörü l ile palet arasında 15 20 cm bir boşluk olmalıdır ki çatal rafa çarpmasın rafı sarsmasın. Aynı zamanda bu şekilde yapmak paleti daha rahat görebilmek için avantajlıdır.
  9. Paletleri çatala yükledikten sonra forklift asansörünü 2. Kol ile geriye doğru yatırırın (bom veriniz). Daha sonrasında ise çatalı raftan kurtarıp yerden 25-30 cm mesafeye kadar indiriniz.
  10. Sınavın 2. Adımı olan geri manevra hareketi; ilk 2 duba arasından başlayarak sırayla boşluklar arasında geri manevra hareketi yapınız. Geri manevra hareketinde dikkat etmeniz gereken durumların başında aracın her yerini görmek gelir.
  11. Aracın ön ve arka uçları yanları her yeri gerek aynalar yardımıyla gerekse dönerek bakmak suretiyle sürekli takip edilmelidir. Bu takip sırasında kafanızı ve elinizi ayağımızı kabin dışına çıkarmamalısınız.
  12. Amaç dubalara duvarlara çarpmadan aralardan geçebilmektir. Dubalara çarpmamak için dikkat etmeniz gereken en önemli husus direksiyonu tam kırmamaktır. Yani sonuna kadar sağa ve sonuna kadar sola çevirmemektir.
  13. Direksiyonu tam kırarsanız araç hareket etmekte zorlanacaktır. Bu durumlarda hafif hafif gaz vermeniz gerekir.
  14. Tam kırarsanız dubaya çarpma riski oldukça yüksektir. Dubalara çarparsanız başarısız olursunuz. Aynı şekilde duvarlara çarparsanız başarısız olursunuz.
  15. Aynı zamanda dubadan fazlada uzaklaşmamalısınız. Verilen alanı iyi kullanmalısınız. Dubadan ortalama 40 cm uzak olmak idealdir.
  16. Bir diğer husus ise direksiyonu düşünerek çevirmemelisiniz. Yani ‘şimdi ben sola çevirirsem sağa gider sağa çevirirsem sola gider ‘ gibi mantık yürütmeden, aracın konumuna göre direksiyonu hareketli ve dinamik şekilde çevirmelisiniz ve direksiyonu çevirince durup aracın dönmesini beklememelisiniz.
  17. Uygun manevra açısını yakalamak için sürekli direksiyonu hareket ettirmelisiniz. Manevra esnasında ne çok yavaş ne hızlı olunmamalı. Orta bir hızda forklifti kullanmalısınız. Çatalları kesinlikle havada götürmemelisiniz.
  18. Sınavın 3. Adımı olan ileri manevra hareketi; Geri manevra hareketinde olduğu gibi çevrenize dikkat ediniz. Hareket geri manevranın bittiği son 2 dubanın arasında başlar ve başlangıç noktasına kadar dubaların arasında slalom yapmak şeklinde  devam eder.
  19. Sınavın 4. adımı olan paletleri dizmek; Paletleri dizmeye başlamadan önce kesinlikle çatalları düz konuma getiriniz. Eğer çatalları düz konuma getirmezseniz paletler çataldan ayrılmaz ve sürüklenirler.
  20. Bu ise sınavınızın başarısız olmasına sebebiyet verir. Dizme işlemi için öncelikle 4 paleti yere bırakınız ve direksiyonla hiç  oynamadan geriye doğru diziniz. 
  21. Ara boşluklarının ortalama 30 cm olması idealdir. Çatal palete girerken kesinlikle palete sürtmemelidir. Yani paletin çatal boşluğu içerisinde tam ortadan ileri geri hareket etmelidir.
  22. Paletleri daha düzgün dizebilmek ve toplayabilmek için manevra yapmak yerine 3. Kumanda kolu olan side-shift kolunu kullanarak çatalı sağa ve sola kaydırmak hem zamandan kazanmanıza hem de tekrar tekrar manevraların verdiği sıkıcı durumdan kurtulmanızı sağlar.
  23. Sınavın 5. Adımı olan paletleri toplamak; Paletleri toplarken kesinlikle sürükleme yapmamalısınız.
  24. Freni iyi kullanmalısınız. Forklift frenleri araba frenleri gibi değildir. Yumuşak frenlerde duramayabilirler. Frene ayağınızı alıştırmalısınız.
  25. Paletleri köşe noktaları  üst üste gelecek şekilde nizami toplayın ve rafa koyun.  Sınavın sonunda çatalları yere sabitleyin, el frenini çekin ve kontağı kapatın. (bazı forkliftler stop butonunu çekerek stop eder) ve bindiğiniz basamakları kullanarak soldan inin.

Forklift Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

18 yaşını dolduran herkes bu ehliyete başvurabilir.

Forklift Ehliyeti Nereden Alınır?

Sürücü kursları veya yetkili kurslardan alınabilir.

Forklift Ehliyeti Almak Kaç Para?

Kurs ücreti, sınav ücreti, ehliyet ücreti gibi 4-5 kalem ücret ödemelisiniz.

Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır?

Teorik sınavı ve uygulama sınavını geçmeniz halinde alabilirsiniz.

MEB Onaylı Forklift Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınır?

72 saat teorik dersi ve uygulama derslerini bitirdikten sonra sınavda başarılı olanlar kısa sürede ehliyete sahip olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir