Trafik İşaretleri – Trafik İşaret Levhaları

Trafik İşaret Levhaları ve Anlamları

Trafik işaretleri, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ve yayınlanan trafik işaretleri, tehlike uyarı işaretleri, trafik tanzim işaretleri, bilgi işaretleri ve durma ve park etme işaretleri şeklinde kategorilere ayrılmıştır.

Çok sayıda trafik işareti bulunuyor ve bunların anlamları çoğunlukla karıştırılıyor. Kafa karışıklığına son vermek için trafik levha çeşitlerini ve anlamlarını için derledik. Tüm kaynaklar KGM sitesinden alınmıştır.

Sürücü adayları için bilinmesi gereken trafik işaretleri ve anlamlarını aşağıda bulabilirsiniz. Trafik işaretleri, trafikte ister sürücü olsun ister yaya olsun herkesin bilmesi gereklidir.

Trafik İşaretleri ve Anlamları

Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 1 – t1
Sağa Tehlikeli Viraj (T-1a): Yolun ilerleyen kısımlarında karşına tehlikeli bir viraj çıkacağını ve yavaş hareket etmen gerektiğini belirtiyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 2 – t2
Sola Tehlikeli Viraj (T-1b): Tıpkı sağa tehlikeli viraj işareti gibi sola doğru tehlikeli bir viraj ile karşılaşacağını ve hızını azaltman gerektiğini ifade ediyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 3 – t3
Sağa Tehlikeli Virajlar (T-2a): Genellikle kıyı şeritleri ya da dağ gibi tırmanma gerektiren bölgelerin çevresinde karşına çıkan bu tabela, yolda sağa tehlikeli birden fazla viraj olduğunu ve hızını azaltman gerektiğini ifade ediyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 4 – t4
Sola Tehlikeli Virajlar (T-2b): Yine sağa tehlikeli virajlar tabelasının tam ters istikamete işaret edenidir. Sol tarafta birden fazla devamlı tehlikeli viraj olduğunu belirtiyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 5 – t5
Tehlikeli Eğim İniş (T-3a): Sürücüler için tehlikeli olabilecek eğimli inişleri ifade ediyor. Bu tabela ile karşılaştığında vites düşürebilirsin. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 6 – t6
Tehlikeli Eğim Çıkış (T-3b): Aracın ile rampa ya da tümsek çıkacağını ve bu nedenle de hazırlık olman gerektiğini ifade ediyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 7 – t7
Her İki Taraftan Daralan Kaplama (T-4a): Yolun herhangi bir nedenle daralacağını belirtmek için kullanılıyor. Genellikle köprü gibi alanlar ya da yol çalışması sahalarında karşılaşılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 8 – t8
Sağdan Daralan Kaplama (T-4b): Yolun sağ taraftan daralacağını ifade ediyor. Genellikle menfez alanlarında ya da otoban çalışmalarında karşılaşılıyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 9 – t9
Soldan Daralan Kaplama (T-4c): Yolun sol taraftan daralacağını ifade etmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 10 – t10
Açılan Köprü (T-5): Unkapanı gibi açılıp kapanabilen köprüler için kullanılıyor. Köprüye yaklaştığın zaman dikkatli olman gerekiyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 11 – t11
Deniz veya Nehir Kıyısında Biten Yol (T-6): Liste içerisinde belki de en dikkatli olman gereken uyarı olan T-6, yolun sonunda deniz ya da nehir gibi bir alanın olduğunu işaret ediyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 12 – t12
Kasisli Yol (T-7): Yol üzerinde kasis ya da başka bir çıkıntı yardımı ile engel oluşturulduğunu ifade ediyor. İstanbul’da yer alan Bağdat Caddesi gibi düz ve hız yapılan caddelere sık aralıklar ile kasis ekleniyor. Bu alanlarda hızını düşürmezsen aracın zarar görebilir.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 13 – t13
Kaygan Yol (T-8): Yolun kaygan olduğunu ve ani manevralar ile hız değişiklikleri yapılmaması gerektiğini ifade etmek için kullanılıyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 14 – t14
Gevşek Malzemeli Zemin (T-9): Yol üzerinde mıcır gibi gevşek malzemeler olduğunu ve araçlardan taş gibi parçaların fırlayabileceğini ifade ediyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 15 – t16
Gevşek Şev (T-10): Yol üzerine taş veya kaya gibi cisimlerin yuvarlanabileceğini ifade etmek için kullanılıyor. Bu bölgeler üzerinde araçların hızlarını azaltması ama asla durmaması gerekiyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 16 – t15
Yaya Geçidi (T-11): Belki de en çok gördüğün levha olan yaya geçidi levhasını gördüğün zaman yavaşlaman ve yayalara dikkatle yaklaşman gerekiyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 17 – t17
Okul Geçidi (T-12): Sık rastlanan levha çeşitleri arasında olan okul geçidi levhasını gördüğün zaman hem hızını düşürmeli hem de her an durmaya hazır olmalısın.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 18 – t18
Bisiklet Geçebilir (T-13): Bisiklet yolu ile birleşik bir yol üzerinde olduğunu ifade eden levhadır. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 19 – t19
Ehli Hayvanlar Geçebilir (T-14a): Yakınlarda mera gibi alanların bulunduğunu ve yola hayvan çıkabileceği için dikkatli olman gerektiğini belirtiyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 20 – t20
Vahşi Hayvanlar Geçebilir (T-14b): Karşına vahşi hayvanlar çıkabileceğini belirtiyor. Tıpkı T-14a’da olduğu gibi dikkatli olman gerekiyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 21 – t21
Yolda Çalışma (T-15): Adından anlaşılabileceği gibi yol üzerinde çalışma olduğunu ve çamur gibi tehlike yaratabilecek maddeler olabileceğini ifade ediyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 22 – t22
Işıklı İşaret Cihazı (T-16): Trafik lambası ile kontrol edilen bir kavşağa yaklaştığını ifade ediyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 23 – t23
Havalimanı Alçak Uçuş (T-17): Yolun yakınlarında alçak uçuş yapıldığını ve aniden yüksek bir uçak sesi ile karşılaşabileceğin için dikkatli olman gerektiğini ifade ediyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 24 – t24
Yandan Rüzgar (T-18): Yol üzerinde aracın şiddetli rüzgara maruz kalabileceğini ifade etmek için kullanılıyor. Genellikle tünel çıkışları gibi yerlerde görülüyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 25 – t25
İki Yönlü Trafik (T-19): Adından da anlayabileceğin gibi iki yönlü işleyen trafiği ifade ediyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 26 – t26
Dikkat (T-20): Genellikle farklı bir panel eklenerek kullanılıyor. Trafik uyarı işaretlerinde belirtilmeyen herhangi bir ifade, panel üzerine yazılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 27 – t27
Kontrolsüz Kavşak (T-21): Kavşak üzerinde geçiş üstünlüğü kuralının geçerli olduğunu belirtmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 28 – t28
Ana Yol – Tali Yol Kavşakları (T-22a,T-22b, T-22c, T-22d,T-22e): Ana yol ile ikincil bir yolun kesiştiğini belirtmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 29 – t29
Ana Yol – Tali Yol Kavşakları (T-22a,T-22b, T-22c, T-22d,T-22e): Ana yol ile ikincil bir yolun kesiştiğini belirtmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 30 – t30
Ana Yol – Tali Yol Kavşakları (T-22a,T-22b, T-22c, T-22d,T-22e): Ana yol ile ikincil bir yolun kesiştiğini belirtmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 31 – t31
Ana Yol – Tali Yol Kavşakları (T-22a,T-22b, T-22c, T-22d,T-22e): Ana yol ile ikincil bir yolun kesiştiğini belirtmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 32 – t32
Ana Yol – Tali Yol Kavşakları (T-22a,T-22b, T-22c, T-22d,T-22e): Ana yol ile ikincil bir yolun kesiştiğini belirtmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 33 – t33
Sağdan Ana Yola Giriş (T-23a): Ana yol ile yan yol ve benzeri farklı bir yolun birleştiği kavşağı ifade ediyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 34 – t34
Soldan Ana Yola Giriş (T-23b): Ana yol ile yan yol ve benzeri farklı bir yolun birleştiği kavşağı ifade ediyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 35 – t35
Dönel Kavşak (T-24): Kavşağa yaklaşırken yavaşlanması ve kavşak içerisinde yer alan araçlara öncelik verilmesi gerektiğini ifade ediyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 36 – t36
Kontrollü Demiryolu Geçidi (T-25): Bariyerler ya da farklı bir engel ile desteklenmiş olan hemzemin geçide yaklaştığını belirtiyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 37 – t38
Kontrolsüz Demiryolu Geçidi (T-26): Bariyer gibi bir engel ile desteklenmeyen hemzemin geçide yaklaştığını ve kontrollü bir şekilde ilerlemen gerektiğini ifade ediyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 38 – t37
Kontrolsüz Demiryolu Geçidi Tek Hat (T-27a): Tek hatlı demiryolu geçidinin konumunu belirtmek için kullanılıyor.  
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 39 – t39
Kontrolsüz Demiryolu Geçidi En az Çift Hat (T-27b): En az iki hatta sahip olan demiryolu geçidinin konumunu belirtmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 40 – t40
Demiryolu Hemzemin Geçit Yaklaşımı: Demiryolu hemzemin geçidi ile karşılaşacağınız mesafeyi belirtiyor. Levha üzerinde bulunan her şerit ise 100 metreyi ifade ediyor. Hemzemin geçide yaklaşıldığı zaman yolun hem sağ hem de sol tarafında görülüyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 41 – t41
Köprü Başı Levhası (T-31a ve T-31b): Köprülerin korkuluklarına yerleştirilen levha ile köprüye yaklaştığın belirtiliyor.
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 42 – t42
Engel İşareti (T-32): Yolun herhangi bir nedenle geçici olarak ya da tamamen trafiğe kapatıldığını ifade etmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 43 – t43
Tehlikeli Yön Levhaları (T-33a, T-33b ve T-33c): Tehlikeli bir viraja yaklaşıldığını ve yavaşlanması gerektiğini ifade etmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 44 – t44
Tehlikeli Yön Levhaları (T-33a, T-33b ve T-33c): Tehlikeli bir viraja yaklaşıldığını ve yavaşlanması gerektiğini ifade etmek için kullanılıyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 45 – t45
Onarım Yaklaşım Levhası (T-33d, T33e ve T-33f): Yol onarımının sürücüler tarafından rahatça görülebilmesi için yerleştirilen levhalardır. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 46 – t46
Refüj Başı Ek Levhası (T-34a ve T-34b): Yol ya da yol kenarında bulunan engellerin üzerine yerleştiriliyor. Bu levhalar ile karşılaşıldığında sağ ya da sol taraftan devam edilmesi gerekiyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 47 – t47
Dönüş Adası Ek Levhası (T-35): Dönüş adalarında her iki yönde devam edilmesi gerektiğini belirtiyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 48 – t48
Düşük Banket (T-36): Yol ile yan tarafta bulunan banket arasında yükseklik farkının bulunduğunu ifade ediyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 49 – t49
Gizli Buzlanma (T-37): Yolun güneş almayan bölgeleri ile farklı rüzgarlar alan bölgelerinde beklenmeyen buzlanmalar ile karşılaşılabileceği anlamına geliyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 50 – t50
Trafik Sıkışıklığı (T-38): Yolun ilerleyen kısımlarında trafik sıkışıklığı olabileceğini belirtiyor. 
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 51 – t51
Tramvay Hattı ile Oluşan Kavşak (T-39): Yol üzerinde tramvay hattı olduğunu ve bu nedenle de sürücülerin yavaşlayarak tramvaya yol vermesi gerektiğini belirtiyor.
Trafik işaretleri ve anlamları

Bu tabloda trafik işaretleri ve anlamlarını göstermeye çalıştık. Diğer trafik işaretleri ise şu şekildedir:

Trafik Tanzim İşaretleri ve Anlamları

Yol kullanıcılarına yani sürücü, yolcu ve yayalara, çeşitli kısıtlamalar ve yasaklar ile ilgili bilgi veren işaretlere trafik tanzim işaretleri denir. Trafik işaretleri gurubundandır.

Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 52 – tanzim1
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 53 – tanzim2
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 54 – tanzim3
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 55 – tanzim4
Trafik tanzim işaretleri

Trafik Bilgi İşaretleri

Trafik Bilgi işaretleri, yolcu ve yayaları, yol güzergahı üzerinde yol ve yolun çevresinde yol ve trafik durumu hakkında bilgi veren işaretlere denir.

Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 56 – bilgi1
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 57 – bilgi2
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 58 – bilgi3
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 59 – bilgi4
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 60 – bilgi5
Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 61 – bilgi6
Trafik bilgi işaretleri

Duraklama ve Park etme İşaretleri

Durma ve Park Etme işaretleri araç kullanıcılarının araçlarını durdurabilecek veya park edebilecekleri usul ve esasları belirtmek için kullanılan işaretlerdir.

Trafik İşaretleri - Trafik İşaret Levhaları 62 – duraklama1
Duraklama ve park etme işaretleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir