Ehliyet Yenileme Son Tarih

Ehliyet Yenileme Son Tarih Nedir?

Eski tip ehliyet sahibi olanların yeni tip ehliyete dönüştürülmesi için belirlenen ehliyet yenileme son tarih 31 Aralık 2022 olarak belirlenmişti. Yeni yapılan açıklama ile 2 yıl daha geriye atıldı ve eski ehliyet yenilemek için son tarih 31 Aralık 2024 tarihine ertelendi.

Peki gerekli evraklar ve şartlar nedir?

Daha önceleri 2020 ve 2021 itibarı ile son verilecek olan eski ehliyetler için son tarih 2022 yılı sonuna kadar uzatılarak yoğunluğun önüne geçilmesi planlansada, şimdiden nüfus müdürlüklerinde kalabalıklar oluşmaya başladı. Bunun için tarih 2 yıl daha ötelendi ve 2024 oldu.

Ehliyet Yenileme için Son Gün Nedir?

Yeni tip ehliyete geçiş için belirlenen en sün gün 31 aralık 2024 ‘dür. Bu tarihten önce ehliyet randevusu almanız ve nüfus müdürlüğüne gerekli evraklar ile başvurmanız gerekir.

Nüfus müdürlüğü randevu bilgileri için tıklayın.

Ehliyet Yenileme için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ehliyet yenileme son tarihten önce şu evrakları hazırlamanız gerekir:

  • Kimlik Belgesi
  • Eski Tip Ehliyet
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı (dekonta gerek yok sistemden görünüyor)
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Ehliyet Yenileme Ücreti 2022 Ne kadar?

Eski tip ehliyet yenileme işlemi için 2022 yılında uygulanacak ücretler iki kalemdir:

Vakıf hizmet bedeli + değerli kağıt bedeli olmak üzere 13+2 = 15 TL yatırmanız gerekiyor. Bu ücret eski tip çipsiz ehliyetler içindir.

*Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 280+65 olmak üzere 345 TL’dir.

* 01/01/2016 tarihinden sonra yeni tip ehliyet almamış kişiler ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı durumlarında 15 TL yenileme ücreti öderler.

** Yeni tip ehliyetler 01/01/2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanmıştır. Bu tarihten sonra ehliyet alanların ehliyeti yeni tip ehliyettir. Yeni tip ehliyet alanlar daha sonra ehliyet yenileme, kayıp, zayi ve çalıntı durumlarında 345 TL Harç + Değerli Kağıt ve Vakıf Payını ödemek zorundadır.

Ehliyet yenileme son tarih
Ehliyet yenileme son tarih

Ehliyet yenileme için nereye başvurmalıyım?

Ehliyet yenileme son tarih öncesi gitmeniz gereken yer nüfus müdürlükleridir. Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Bu nedenle eğer randevularda boşluk bulamıyorsanız müsait bir nüfus müdürlüğüne de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından da gerçekleştirebilirsiniz.

Randevu için: https://randevu.nvi.gov.tr/

Ehliyet yenileme için sağlık raporu şart mı? Kaç sene de bir istenecek?

Yeni mevzuatla birlikte ehliyetini yenileyeceklerin sürücü olur ibareli sağlık raporu  alması gerekmektedir. Bu bir zorunluluktur. Sürücü olur sağlık raporunu aile hekiminden, devlet hastanelerinden, özel poliklinik veya hastanelerden alınabilmektedir.

[epcl_box type=”information”]Hekimlerin sürücülerin sağlık durumlarıyla tereddüt etmesi durumunda ilgili bir üst sağlık kuruluşuna yönlendirme durumları bulunmaktadır.[/epcl_box]

Ayrıca değişen mevzuatla birlikte sağlık raporuyla ilgili yeni bir durum daha oluştuğunu belirtmek isteriz.

Örnek-1: Örneğin B sınıfı ehliyetiniz var diyelim. 01/01/2020 tarihinde ehliyetinizi yenilediğinizi düşünelim. Bu durumda en son 01/01/2030 tarihinde tekrar ehliyetinizi yenilemeniz gerekecek.

Yani sürücü belgenizin geçerliği 10 yıl olacak. 10 yıl sonra tekrar sağlık raporu alıp, harç ve değerli kağıt ücretlerini ödeyerek sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekecektir.

Örnek-2: C sınıfı ehliyetinizin olduğunu varsayalım. Bu 01/01/2020 tarihinde ehliyetinizi yenilediğinizi varsayarsak 5 sene sonra yani 01/01/2025 tarihinde tekrar ehliyetinizi yenilemeniz gerekecektir.

Örnek-3: Örneğin C sınıfı ehliyetiniz var, bu durumda zaten haliyle B sınıfı ehliyetiniz de olmuş oluyor. B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.

Sonuç olarak:

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek,

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir