20 Ekim 2018 Ehliyet Sınavı Başvuru
20 Ekim 2018 ehliyet sınavı başvuru tarihleri nedir? 20 ekim ehliyet sınavı için başvuru ücreti nedir? Nereye yatırılır? 20 Ekim ehliyet sınavı başvuru ücreti yatırma son tarihi nedir? Tüm sorular ve cevaplar yazımızda…

2018 yılı için Ehliyet sınavı başvuru tarihleri MEB tarafından duyurulmuştur. 2018 yılının 4. ehliyet sınavı olan 20 ekim 2018 Ehliyet sınavı için ücret yatırma işlemi 17 Ağustos 2018 tarihinde başlıyor. Ödeme son günü ise 27 Eylül 2018’dir. Bu tarihe kadar sınava başvuracak adaylar bankaya ücretlerini yatırmalıdır. Ücreti yatıran adaylar dekontunu kontrol etmeli TC kimlik numarası hatası olmamasına özen göstermelidir.
Dikkat: Bankadan aldığınız dekontu kesinlikle saklayınız. Bu dekont ile sürücü kursunuza başvurarak kaydınızı tamamlayacaksınız. Bir sonraki ehliyet sınavı 22 Aralık 2018 ehliyet sınavıdır.
Kursiyerler, 2018 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 75.00 (yetmişbeş) TL MTSKS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde sınavın adıyla yatıracaktır.
Ehliyet ücretleri hangi bankaya yatırılır?
T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden birine yatırılabilir.
Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan ilk defa teorik sınava girecek kursiyerin MTSKS başvurusu, kursiyerin kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekont/ATM işlem fişini teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir.
Ehliyet sınavı başvuru şartları şunlardır:
Öncelikle 20 Ekim ehliyet sınav ücretini yatırmalısınız, daha sonra dekontunuzla sürücü kursuna başvurup ilk aşamayı tamamlayınız. Sürücü kursuna kayıt olduktan sonra kayıtlı olduğu sürücü kursundaki teorik derslere devam ederek bu eğitimleri tamamlayan kursiyerler sınava giriş hakkını elde ederler. Sürücü kurslarında verilen eğitimlere devam etmeniz, size pratiklik kazandıracak ve sınavda işinizi kolaylaştıracaktır.
Dikkat: derslere katılım sağlamayan adayların tespiti halinde sürücü kursu ile ilişiği kesilmektedir.
Kursiyer, en fazla 4 (dört) teorik, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir. Sınav döneminde sınava girmeyen kursiyerin 1 (bir) hakkı kullanılmış sayılır. Teorik sınava girecek kursiyerler; “M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” ve “F” sertifika sınıfı
türlerine ait;
- İlk Yardım
- Trafik ve Çevre
- Araç Tekniği
- Trafik Adabı
derslerinden sorumlu olacaktır.
“D1” “D” “C1” ve “C” ve “CE” sınıfı sürücü sertifikası alacaklarda deneyim şartı arandığından teorik sınavlardan muaf tutulmaktadır.
Kursiyerlerin sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. (Doğru yanlışı götürmez.) Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden 100 puandan hesaplama yapılır. 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılır.
Merkezî sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir. (Her soru 2 puan) Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.
Ehliyet sınavı 60 dakikadır.
Ehliyet sınavında adaylara 50 soru sorulur. Bütün ehliyet türleri için ilk yardım konularından 12 soru, trafik ve çevre konularından 23 soru, araç tekniği konularından 9 soru ve trafik adabı konularından 6 soru olmak üzere 50 soru sorulur.
Teorik sınav sonuçları açıklandıktan sonra direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavı yapılmaktadır.
Hangi araç için hangi ehliyeti almalıyım?
Hangi araç için hangi ehliyet türünün düzenlendiği aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Ehliyet sınav bilgileri 2018 yılına aittir.